Matthias Casse. (foto Getty) © Harry How Getty Images

Zeven om te zien

Zondag 28 juli, om 12 uur

Drie jaar geleden werd roeier Niels Van Zandweghe (28) in Tokio vijfde in de lichte dubbeltwee met Tim Brys. In Parijs roeit de Bruggeling aan de zijde van stadsgenoot Tibo Vyvey (23). Die werd dag op dag twee jaar geleden op het WK U23 in Varese getroffen door een hersentrombose. Zegt Vyvey: “Ik ben vooral dankbaar dat ik er in Parijs bij mag zijn.”

Maandag 29 juli, om 11 uur

Veertien was Tom Daley (30) toen hij in 2008 zijn olympisch debuut vierde. Na drie bronzen medailles behaalde de Britse schoonspringer in 2021 goud in het synchroonduiken vanop 10 meter. Na Tokio bleef Daley twee jaar aan de kant, maar afgelopen winter maakte hij zijn comeback, op vraag van zijn vijfjarig zoontje Robbie.

Dinsdag 30 juli, om 10 uur

D-day in de gewichtsklasse tot 81 kg voor judoka Matthias Casse (27), in 2021 goed voor olympisch brons en WK-goud. Zijn voornaamste concurrent? De Georgiër Tato Grigalasjvili.

Woensdag 31 juli, om 17.30 uur

Daiki Hashimoto (22) trad in 2021 met olympisch goud in de voetsporen van zijn landgenoot, turnlegende Kohei Uchimura. In Parijs mikt de Japanner op drie keer goud, te beginnen met de allroundfinale van vandaag.

Donderdag 1 augustus, om 18.15 uur

37 kampioenschapsmedailles prijken op het palmares van Simone Biles (27), maar de Amerikaanse turnster wil in Parijs nog meer geschiedenis schrijven. Na de moeilijke Spelen in Tokio (mentale problemen) mikt Biles hoog. In de allroundfinale kruist ze de degens met de Braziliaanse Rebeca Andrade.

Vrijdag 2 augustus, om 10 uur

Hoogdag voor het thuisland, want na twee gouden en twee bronzen medailles bij de zwaargewichten (+100 kg) kan Teddy Riner (35) geschiedenis schrijven. De Franse judoka groeide op in Parijs en is er immens populair. Ooit viel hij er in panne en besloot hij de metro te nemen, maar Riner werd zo vaak aangeklampt voor selfies en handtekeningen dat hij nooit op training is geraakt.

Zaterdag 3 augustus, om 11 uur

Na de tijdrit wacht komende zaterdag medaillekans nummer twee voor Remco Evenepoel (24) en Wout van Aert (29). In een slopende wegrit over 273 km en 2.800 hoogtemeters nemen ze het o.a. op tegen Van der Poel en Pedersen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier