Elma Dalhuijsen-Nuis gooide 20 jaar geleden hoge ogen als ‘Tante Kaat’: “Tante Kaat was nooit een rolletje”
Ook Tante Kaat was in 2001 alomtegenwoordig. Zowel op televisie als in de geschreven pers hielp ze Vlamingen met haar nuttige huishoudelijke tips. ‘De gouden raad van Tante Kaat’ werd een écht begrip.
“Ik was al ruim tien jaar bezig toen De Zondag in 2001 werd opgericht”, blikt Tante Kaat – in het echte leven Elma Dalhuijsen-Nuis – terug. “Ik ben sindsdien een trouwe lezer en in de beginjaren deden we wel eens een actie samen.”
De Zondag evolueerde doorheen de jaren en zo ging dat ook met de tips van Tante Kaat. “De tips die ik toen gaf, kan je niet meer vergelijken met wat ik vandaag zou zeggen. Mij zal je niet meer horen praten over het afstoffen van een gloeilamp, want dat bestaat intussen niet eens meer”, lacht ze uitbundig. “Maar het is vooral de mentaliteit van mensen die veranderd is. Ik weet dat er in het begin vaak lacherig werd gedaan over zaken waar ik me druk in maakte. Intussen begrijpt echter iedereen dat het misschien geen goed idee is om boontjes uit Kenia te laten komen of gevaarlijke spuitbussen te gebruiken. De wetenschap staat verder, de technologie evolueert constant. Binnen tien jaar kijken we misschien meewarig terug naar wat we in 2021 dachten, maar dat we slimmer zijn dan twintig jaar geleden is zeker een feit.”
De start
Al jaren voor Elma Tante Kaat werd, verzamelde ze nuttige tips. “Die plakte ik in grote plakboeken en bewaarde ik jaren. De behoefte bij mensen aan dergelijke tips is, denk ik, tijdloos. Ik ben geboren in 1948 en kwam uit een typisch middenstandsgezin. Koken leerde ik van mijn moeder, maar over het huishouden bracht ze me weinig bij. Dat is bij onze jeugd nu niet anders, integendeel. Toen ik samen met mijn man Kees in Zuid-Afrika ging wonen en voor het eerst mijn eigen huishoudentje moest runnen, heb ik serieus ogen getrokken. Ik verzamelde alles wat nuttig was en later begon ik dat als Tante Kaat ook aan generatiegenoten en de volgende generaties door te geven.”
Hoewel Elma de naam Tante Kaat eerst wat truttig vond, werd het al snel een deel van zichzelf. “Intussen kijk ik zelfs op als iemand me Kaat noemt”, lacht ze. “De gouden raad van Tante Kaat rijmt nu eenmaal goed. Tante Kaat is echter nooit een rolletje geweest. Dit ben ik echt en er komt geen regie aan te pas. Mensen moeten echter niet denken dat ik voor mijn plezier sta schoon te maken, dat zou overdreven zijn. Bij mij is het altijd gezellig, de keuken zal redelijk opgeruimd zijn, maar ik zit niet op mijn knieën met plezier de wc schoon te maken. Zo ver gaat mijn liefde voor het huishouden niet.”
Je moet niet denken dat ik voor mijn plezier sta schoon te maken”
Als Tante Kaat terugkijkt op haar carrière tot nu toe, springen er toch twee momenten uit. “De uitgave van dat allereerste boekje is natuurlijk legendarisch. Die eerste keer signeren op de boekenbeurs zal ik nooit vergeten”, blikt ze terug. “En ook het programma De Superhuisvrouw dat ik mocht maken, laat een ongelofelijke indruk na. Ik kwam toen in contact met gezinnen waar alles echt vierkant draaide, maar die na mijn tussenkomst beter met het huishouden én elkaar konden omgaan. Zelfs nu denk ik nog vaak aan hen terug.”
Nog altijd Tante Kaat
Intussen kregen Elma en haar echtgenoot Kees hun eerste vaccinatie tegen corona en genieten ze niet alleen van hun kinderen maar ook van hun kleinkinderen. Toch blijft ook Tante Kaat deel uitmaken van haar leven. “Ik ben nog altijd wekelijks enkele uren bezig met het schrijven van een column, maar intussen maak ik ook een serieuze inhaalslag met lezen én blijf ik mijn kookkunsten verbeteren.”
Net als de meeste mensen houdt ze zich dicht bij huis bezig. “Ik heb me nieuwe wandelschoenen gekocht en vind het heel fijn nieuwe plaatsen dichtbij huis te ontdekken. Maar zodra het weer kan, trekken Kees en ik nog eens naar Zuid-Afrika. Daar hebben we heel wat vrienden en familie wonen en het gaat ongelofelijk deugd doen om hen weer te zien en bij te praten.”
En waar Elma zich over 20 jaar ziet? “Op mijn leeftijd is dat een speciale vraag”, lacht ze hartelijk. “Ik hoop dat ik er dan nog altijd ben en vooral in een goede, geestelijke gezondheid. Zodat ik nog elke zondagochtend mijn eigen pistolets kan smeren én De Zondag lezen natuurlijk. ( lacht) ”
Benieuwd naar tips? ‘De gouden raad van Tante Kaat’ verscheen bij Uitgeverij Lannoo, 19,99 euro.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier