De GR 129 van Brugge naar Beernem: stappen door beschermde meersen en een slagveld

Dit najaar zendt één ‘Dwars door België’ uit. Arnout Hauben stapte met zijn ploeg de GR 129, van Brugge tot Dinant. Wij beperken ons tot het eerste traject, van Brugge naar Beernem, goed voor 17,8 kilometer wandelplezier. De met rood-witte strepen bewegwijzerde GR-paden kiezen altijd de mooiste plekjes uit.
door Marijn Follebout

We parkeren op de gratis parking van het station van Beernem en nemen de trein naar Brugge. Vanaf het Stationsplein gaat het naar rechts over de Vesten waarbij we het Minnewaterpark passeren. De GR 129 start aan de Katelijnepoort, te herkennen aan café Baron Ruzette met zijn fraaie gevel. De GR-wandelboom wijst de richting aan.

De Abdijenroute
We stappen langs het jaagpad van het Kanaal Gent-Brugge. De zonnebloemen langs het pad staan fier rechtop. We dwarsen de parking van AD Delhaize in Assebroek om aan de overkant de Abdijenroute, een voormalige spoorwegbedding, te volgen. Eenmaal de Sint-Trudostraat over, verlaten we de stadsdrukte en duiken we in het groen. Hier ontmoeten we Simon Geldof (25) uit Aalter. De leerkracht aan de Oostendse Zeevaartschool houdt van wandelen. “GR’s zijn zo goed aangeduid dat je niet de hele tijd met je hoofd bij de kaart hoeft te zitten. Je kan gewoon stappen.” Een zoetfluwelen Italiaanse vrouwenstem laat van zich horen. “Als back-up heb ik de gratis GPX-file van de route op Open Streets Map staan. Ze zegt dat we rechtsaf moeten”, grijnst Simon.

Onze man Marijn aan het Beverhoutsveld. (foto maf)

Vogelgebied
De kerk van Ver-Assebroek komt in zicht. Aan de Assebroekse Meersen werd een mooi rustpunt ingericht. Hier bevond zich lang geleden een motte waar, zo denken archeologen, handel werd gevoerd. In een vochtig hooiland staan zeven reigers dichtbij elkaar. We zien ook een watersnip voorbij flitsen. De GR draait om de meersen heen en loodst ons bijna ongemerkt in het Beverhoutsveld.
Tot halfweg de negentiende eeuw was dit allemaal heide. Nu vind je hier vooral maïs – en aardappelakkers en koeienweiden. We stappen door brede dreven omzoomd met populieren. Verweerde wilgen geven het landschap een eigen karakter. Er heerst stilte.
Waar een graspad een bocht naar links maakt, staat een piepklein bakstenen monumentje. Het herinnert aan de Slag op het Beverhoutsveld van 3 mei 1382. Hier op de grens tussen Oostkamp, Beernem en Assebroek kwam het die dag tot een treffen tussen Bruggelingen en Gentenaars. Volgens de kronieken verschenen de Bruggelingen dronken op het slagveld omdat ze de dag voordien de Heilige Bloedprocessie gevierd hadden. Brugge verloor de match.

Onverharde paden
In de Langedreef ontmoeten we Syl (16) en Alexander (16) van de scouts van Zwalm. Ze stappen in twee dagen van Wontergem naar Brugge. “Omdat we al een half jaar thuis zitten door corona”, zegt Alexander. “Het is zalig stappen. Je doet zoveel indrukken op tijdens zo’n wandeling. Leuk ook dat ze zo veel mogelijk de route off road laten verlopen.”
Een droge donder rolt over het landschap. Het blijft bij die ene. We stappen even op asfalt in Oedelem om dan via een onverharde dreef aan het kanaal Gent-Brugge uit te komen. Vier vrouwen genieten van een picknick op een bankje.

Grazende ezels
We trekken door het natuurgebied Zuidleie. Het kanaal ligt een stuk lager aan onze rechterkant. Een vijftal ezels houden het gras kort.
Aan de Beernembrug valt de drukte zwaar op ons neer. De betovering is verbroken. Op de brug verlaten we de GR-bewegwijzering en volgen de hoofdstraat rechtdoor. Aan de lichten naar rechts.
Het leuke aan de GR is dat je verschillende landschappen doorkruist op één dag, mensen ontmoet en alles op je eigen ritme kan beleven. Je maakt je tocht zo lang of zo kort als je zelf wil.

De rood-witte strepen wijzen de weg. Wie graag op zeker speelt, schaft zich best de wandelpocket GR 129 (5 euro) aan via www.groteroutepaden.be

 

Onze aanraders

1. De Poelberg

(foto Westtoer)

Op deze restheuvel nabij Tielt heb je een prachtig zicht op de ruime omgeving. In het vroegere kloosterschooltje werd een bezoekerscentrum ingericht. Een mini-wandelnetwerk (15 km) loodst je onder meer langs een nog actieve molen, een ruïne van een kerk die een heel verhaal met zich mee draagt en de prachtige Meikensbossen in Dentergem.

2. Polderrandfietsroute
Nieuwe en gevarieerde fietstocht (47 km) in het Brugse Ommeland. De bewegwijzerde Polderrandfietsroute trekt in Jabbeke en Zedelgem door dichte bossen. Je passeert onder meer het Permekehuis met zijn mooie tuin. In de polders volgt de route de vele waterlopen en fiets je door een open landschap.
www.brugseommeland.be

3. Van Eyck in Brugge

(foto Visit Bruges)

Twee topstukken van de Bourgondische hofschilder Jan Van Eyck hangen in het Brugse Groeningemuseum. Aan de hand van authentieke documenten, andere kunstobjecten en nieuwe technologieën worden deze twee werken tot in de kleinste details belicht. In het museum vind je nog meer topwerken van Vlaamse primitieven. Reserveer je bezoek.
www.museabrugge.be

4. Domein Zorgvliet
Deze natuurparel is nu een mooi wandeldomein van 23 hectare. Je ziet er nog de resten van een kasteel, ommuurde tuin en vijver. Hier stond ‘Villa Zorgvliet’. In de Eerste Wereldoorlog bezetten de Duitsers de villa en bouwden ze vlakbij een gevangeniskamp.
Ontdek nog meer verborgen parels op www.brugseommeland.be/verborgen.

Voor de kinderen

1. Kinderboerderijen

(foto Westtoer)

Konijntjes aaien, pony’s voederen… geen kind kan er aan weerstaan. In het Brugse Ommeland vind je behoorlijk wat kinderboerderijen, zoals D’Oude Smelterij in Torhout, Den Ast in Lichtervelde, De Zeven Torentjes in Assebroek, Saartje in Ruiselede en kijkboerderij De Pierlapont in Zedelgem. Je kan ook in de publieke hoeve Hangerijn in Assebroek een kijkje nemen of papegaaien checken bij Nally’s Papegaaienopvang in Oedelem. Vaak is een kinderboerderij ook een vertrekpunt voor een wandeling. Zo kan je vanaf D’Oude Smelterij het bewegwijzerde Moereveldpad (7,6 km) volgen.

2. Speelnatuur
Naast Groenhovebos in Torhout ligt het speelbos Torwoud. Je vindt er een leuke waterspeelzone en verschillende avontuurlijke speeltoestellen. Het Vloethemveld in Zedelgem was vroeger een militair domein. Nu kan je er mooi wandelen en fietsen en er is een speelzone ingericht nabij een zandberg. Op de Scheepsput in Wingene leerden jonge matrozen vroeger het vak. Nu vind je rondom het meer allerlei speelnatuur. Achter Hoeve Hangerijn in Assebroek werd een prikkelpad met verschillende opdrachten ingericht. Het pad loopt door de Gemene Weiden. Midden in het Tillegembos in Sint-Michiels ligt een groot speelplein waar kinderen uren kunnen ravotten.
Info: www.brugseommeland.be/speelnatuur

3. Op expeditie

(foto Westtoer)

Midden in de bossen van het Landschapspark Bulskampveld bevinden zich drie avontuurlijke wandellusjes. De stier, de mascotte van het Landschapspark, wijst de weg. Onderweg moet je hindernissen overwinnen, opdrachten aanvaarden, klimmen en klauteren, spelen en raadsels oplossen. De lusjes (2,5 à 3,5 km) zijn kort genoeg zodat ook de jongste benen meekunnen. Een kinderwagen is niet aan te raden op deze bosparcours. Je vindt de Expedities in de Kruisbergstraat in Kruiskerke, aan de Boskapeldreef 6 in Wingene en op het provinciedomein Bulskampveld. Komende maanden openen nog twee extra expedities.
Info: www.landschapsparkbulskampveld.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier