In 2001 maakt tv-kijkend Vlaanderen kennis met Geena Lisa: “Alles wat ik aanraakte, veranderde in goud”
2001 was ook een grand cru-jaar voor Geena Lisa, die net haar overstap naar de VRT had gemaakt. “Ik volgde Bart Peeters en mocht samen met hem dat jaar De Nationale Test presenteren”, blikt ze terug. Datzelfde jaar speelde ze ook mee in de televisieserie Stille Waters .
“Die beginperiode bij de VRT was een ongelofelijk plezante en magische periode. Ik kwam als klein meisje door de grote poort binnen en mocht me op verschillende vlakken ontplooien. Alles lukte en het leek wel alsof alles wat ik aanraakte in goud veranderde. Ook privé ging het me voor de wind. Ik was gelukkig getrouwd en zette in die nochtans drukke periode ook twee gezonde kinderen op de wereld.” Alles aan de puzzel klopte en Geena kijkt nog altijd met veel dankbaarheid op de periode terug. “Twintig jaar geleden zag de wereld er nog helemaal anders uit. Sociale media bestonden nog niet en je kon in alle veiligheid je eerste stappen zetten in een nieuwe wereld zonder dat er een legertje achter de muur van de sociale media klaar stond om je neer te halen. Tegenwoordig is dat helemaal anders. Ik coach en begeleid heel wat jonge mensen die nu in de schijnwerpers staan en je moet mentaal heel wat weerbaarder zijn dan twintig jaar geleden”, klinkt het overtuigd.
Gegeneerd
Geena was van verschillende markten thuis. Ze was niet alleen omroepster en zangeres maar ook actrice. In 2001 was ze ook te zien in de legendarische televisieserie Stille Waters . “Ik herinner me daar nog van dat ik me in het begin zelfs wat gegeneerd voelde tussen al dat acteergeweld”, lacht ze hartelijk. “Ik had al meegespeeld in kortfilms en Oesje , maar opeens stond ik daar naast Jan Decleir en Antje De Boeck. Daar leerde ik echter dat de grootste namen vaak de warmste mensen zijn die je echt onder hun hoede nemen en ervoor zorgen dat je je veilig voelt.” Voor Geena is de herinnering aan Stille Waters ook onlosmakelijk verbonden met een stuk wereldgeschiedenis. “Terwijl we op de set stonden, hoorden we van de aanslagen op de WTC-torens. Dat contrast tussen mijn onbezorgde leventje en de wereld die bedreigd werd door terrorisme maakte een diepe indruk.”
Houdbaarheidsdatum
In die hoogdagen op televisie was Geena echter ook al bezig met het leven ‘erna’. “Rond mijn dertigste begon ik me de vraag te stellen: is dit wel genoeg? Ik hield van het zingen, presenteren en entertainen maar er was toch een behoefte in mij die niet gevoed werd. Bovendien wist ik dat je houdbaarheidsdatum als vrouw in de sector niet oneindig is. Daar heb ik me nooit boos om gemaakt, maar ik heb er wel altijd rekening mee gehouden. Als een rol is uitgespeeld, is het tijd voor de volgende rol en daar wilde ik op voorbereid zijn.” Op haar 32ste ging Geena Lisa opnieuw studeren. “Ik ben lang zoekende geweest, maar vond langzaamaan wel de richting die ik uit wilde gaan.”
Vooroordelen
Dat ging in fases. In eerste instantie begon ze als coach en trainer bij VRT en focuste ze zich op het welzijn van de schermgezichten. “Intussen ben ik coach voor zowel de hard skills zoals communicatie, maar ook voor de soft skills . Ik ben gespecialiseerd in alles wat mentaal welzijn en veerkracht is, loopbaanbegeleiding en bewust en mensgericht leiderschap.” Geena timmerde de voorbije jaren aan die nieuwe loopbaan en is tevreden waar ze nu staat. “Uiteraard heb ik te kampen gehad met vooroordelen tegen ‘die van televisie’, maar ik sta sterk genoeg in mijn schoenen om dat geen hinderpaal te laten zijn.” Ze kijkt de toekomst met goesting tegemoet. “Op professioneel vlak wil ik een gevestigde waarde worden in de coach- en trainingswereld. En op privévlak wil ik graag nog enkele mooie reizen maken én oma worden.” En blijven zingen. “Want dat doe ik ongelofelijk graag. Ik zal blijven zingen tot het einde.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier