“Kinderen leren sparen kan op een leuke manier”

Van zodra je kinderen leren tellen op school, kan je hen op een speelse manier kennis laten maken met geld. Financiële opvoeding is onderschat. Het leert kinderen om keuzes te maken, geduld uit te oefenen en legt een goede basis voor later. Tijd voor een spaarvarkentje dus!

“Kinderen verantwoord en bewust leren omgaan met geld is belangrijk”, legt Djennah van Budget Brunette uit. Ze is budgetcoach en ziet dagelijks hoe waardevol financiële opvoeding is. “In onze maatschappij moet alles snel en nu. Leer je kinderen sparen, dan behoed je hen voor dat kortetermijndenken. En dat is een goede basis voor als je kinderen later alleen gaan wonen.”

Twee spaarpotjes

“Wat ik veel ouders aanraad, is om op een speelse manier kinderen te leren omgaan met geld. En dat kan al vanaf de leeftijd van 6, wanneer ze zelf leren tellen. Geef hen twee spaarpotjes. Laat hen zelf de potjes uitkiezen of versier samen een kleine schoendoos. Krijgen ze centjes, dan stoppen ze het geld in de potjes. Eén potje mogen ze uitgeven wanneer ze willen en het andere potje sparen ze voor grotere dingen. Het is belangrijk dat je kinderen laat voelen dat met geld omgaan en sparen ook leuk kan zijn!”

“Nog belangrijker is dat ze leren: op is op. De meest gemaakte fout is dat veel ouders hun kindje extra geven wanneer het potje leeg is. Maar als je loon op is, ga je toch ook niet bellen naar je baas voor nog wat extra? Leg je kind uit dat je voor extra centjes moet werken of laat hen klusjes doen in huis. Enkel zo leer je je kind verantwoord omgaan met geld.”

Zakgeld

“Zakgeld geven is zeker een goed idee, en dat kan vanaf het eerste leerjaar met een klein centje. In het middelbaar geef je een wekelijks bedrag waar ze ook echt iets mee kunnen. Een broodje kopen over de middag of naar de bioscoop gaan bijvoorbeeld. Ook een rekening openen voor je kinderen maakt deel uit van de financiële opvoeding. Geef je kinderen in het middelbaar gerust ook een bankkaart. Betaal jij het abonnement van hun gsm, zet dat bedrag dan op die rekening en leg uit dat het daarmee betaald moet worden. Gaandeweg leren ze zo dat er ook rekeningen betaald moeten worden.”

“Geld is vaak taboe. In weinig gezinnen wordt besproken wat mama en papa verdienen. En geld komt alleen ter sprake in een context van zorgen of problemen. Waarom ben je niet open met je kind? Vertel hen hoeveel je ongeveer verdient, hoeveel kosten jullie moeten betalen en hoeveel er maandelijks overblijft om leuke dingen te doen.”

Kinderen leren sparen begint met een spaarpotje, maar nog belangrijker is dat je sparen leuk maakt, geld uit de taboesfeer haalt en thuis zelf ook een goed voorbeeld bent.

(Elise Vanhecke)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier