Verrassend Vlaanderen: in de ban van de bloeiende duinen
In de zomer rijdt er elke tien minuten een kusttram voorbij. Reden te meer om gewoon van punt A naar punt B te stappen, in ons geval van Nieuwpoort naar Oostduinkerke door vlakke polders en golvende duinen. Water vormt de blauwe draad in dit verhaal, van de Koolhofput tot de Doornpanne.
Knooppunt 88, ons startpunt, hangt op een lichtpaal naast de IJzer vlakbij het monument voor de omgekomen vissers. In 2019 werd de laatste naam erbij gezet. We gaan het centrum in via de Oostendestraat. De terrassen van de koffie- en ontbijtzaken zitten goed vol. We kruisen de Markt – met een kleurrijk kunstwerk van Maarten Vanden Eynde in het kader van de kunsttriënnale Beaufort – langs de Lakenhalle en het stadhuis en stappen via de hoofdingang de Onze-Lieve-Vrouwekerk in. Links hangt het monumentale ‘Beleg van Nieuwpoort in 1600’. Met een druk op de lichtschakelaar linksonder zie je het beter. Deze voor de Nederlanders zo belangrijke slag werd niet toevallig in 1820, de Hollandse periode, geschilderd.
Mooie picknickplek
Het centrum van Nieuwpoort is de laatste kans om je te bevoorraden. We stappen de Frontzate op, de vroegere spoorbedding tussen Nieuwpoort en Diksmuide, en komen aan het nog jonge provinciedomein De Koolhofput. Deze voormalige zandwinningsput van de jaren ’70 is nu een bufferbekken. We volgen de extra lus door aan knooppunt 95 links naar knooppunt 96 te volgen.
We zien eenden, futen en er lijkt ook een massameeting van meerkoeten aan de gang. Links bevindt zich een mooie picknickplek, beschut van de wind. Het pad kronkelt om de watervlakte heen.
Terug over het Kanaal Nieuwpoort- Veurne trekken we langs de stallen van paardenvisser Marius de polders in. Een vlasveld staat in bloei. Binnen enkele uren vallen de blauwe bloempjes af. Vlas bloeit enkel ’s morgens. Het Zouavenpad is zo smal dat we bijna in de gracht springen als de boer met zijn aalkar passeert. Hij wuift verontschuldigend.
Kleed van groen en bloemen
De achterkant van het Hannecartbos kondigt de duinen aan. Ze zijn pas ontstaan in de middeleeuwen. Een ooievaar stapt sierlijk door een hooiland. In het bos huist een kolonie blauwe reigers. De publieke kraan met drinkwater hangt vol slakken. Jakkes!
Zo vlak de polders waren, zo golvend zijn de duinen van Ter Yde. Tot duizend jaar geleden lag hier een getijdengeul waarlangs een vissersdorp was ontstaan. We stappen door het warme, mulle zand. De duinen staan in bloei. De heuvels dragen een kleed van groen en veelkleurige bloemen. In de valleitjes tussen twee duinen, een panne, vallen alle beschavingsgeluiden weg. Enkele graspiepers laten van zich horen.
Glijbaan van zand
Sommige kustvilla’s gaan heel mooi op in de omgeving. De meeste gerenommeerde architecten uit het interbellum hadden hier lucratieve opdrachten. De hoge duin van Witte Burg is, aan de sporen in het zand te zien, een fantastische glijbaan voor kinderen.
We volgen een onverhard pad door de duinen van de Doornpanne naar het bezoekerscentrum. Duinen zijn grote zoetwaterreservoirs waar hier dankbaar gebruik van gemaakt wordt. In het bezoekerscentrum (elke dag open in juli en augustus) lees je er alles over. Je vindt er ook een waterspeeltuin en een rustplek. Een 200 meter verder is de tramhalte vanwaar we terug naar Nieuwpoort sporen.
Onze route is 12,5 km lang. We wandelen van Tramhalte Nieuwpoort Stad (KP 88) tot aan Tramhalte Oostduinkerke Schipgat (KP 58) en volgen de knooppunten 88 – 97 – 94 – 95 – (extra lus links in Koolhofput naar 96) – 80 – 79 – 70 – 71 – 68 – 67 – 63 – 61 – 60 – 58.
Met de kinderen
Doe-expo in Westfront
Het Koning Albert I-monument staat naast het sluizencomplex De Ganzenpoot. Dit bijzondere sluizencomplex speelde een hoofdrol in de onderwaterzetting in de Eerste Wereldoorlog. Onder het monument bevindt zich het oorlogsmuseum Westfront. Naast de vaste tentoonstelling is er deze zomer ook een doe-expo met Clicformers. Je bent er zelf de architect die mee instaat voor de wederopbouw van de drie Frontsteden Ieper, Diksmuide en Nieuwpoort.
www.nieuwpoort.be/westfrontnieuwpoort
Mysterie in Mariakerke
Het Ensorhuis in de Vlaanderenstraat in Oostende is absoluut een aanrader om als gezin het oeuvre van de beroemde schilder te leren kennen. In Mariakerke kan je nu ook op speurtocht om er delen van zijn leven in kaart te brengen. Je leert meteen een tof, en eerder onbekend, stukje Oostende kennen. Eén van de maskers van de meester is namelijk gestolen. Jij moet op zoek gaan naar de dief en waar het masker zich nu bevindt. De speurtocht is haalbaar voor kinderen vanaf tien jaar. Je kan de tocht gratis downloaden of afhalen bij Toerisme Oostende, Monacoplein 2.
Escapegame in Koksijde
Het ‘Wapen van Amsterdam’ was een koopvaardijschip dat op 19 september 1667 verging voor de kust van IJsland. Slechts enkele opvarenden overleefden de ramp, 140 anderen kwamen om. Het wrak kreeg een mythische status omwille van het vele goud dat in zijn buik zou zitten. Het nieuwe escape game in Koksijde laat je al fietsend op zoek gaan naar de exacte locatie van het schip. Je moet als groep samenwerken om alle mysteries en raadsels te ontrafelen. Het spel is geschikt voor spelers vanaf 14 jaar en kost 150 euro (per groep van maximaal tien personen).
De tips van Riebedebie.be
Seastar Nieuwpoort
Een havenrondvaart in Nieuwpoort of een IJzertocht tussen Nieuwpoort en Diksmuide? Dit past perfect in jouw uitstap aan zee. Met de Seastar ontdek je in één uur tijd de enorme diversiteit in en rond Nieuwpoort. Een leerrijke ervaring !
For Freedom Museum
In dit kleine maar fijne oorlogsmuseum in Ramskapelle brengen twee broers op realistische wijze de sombere tijden van de Tweede Wereldoorlog in beeld aan de hand van drie straffe collecties met uniformen, voertuigen en vliegtuigrestanten. Tip: de audiotour met Lucas Van den Eynde.
Belle Epoque Museum
Laat je in dit bezoekerscentrum onderdompelen in de zorgeloze en feestelijke sfeer die Blankenberge uitstraalde tijdens de belle époque. De interactieve expo met affiches, postkaarten, mode, foto’s en filmmateriaal vertelt dit nostalgisch verhaal. Voor gezinnen met kinderen is er een pretpakket met gezinszoektocht.
Duinpanne De Panne
Wil je meer te weten komen over het leven in én rond de Noordzee? Passeer dan eens langs bezoekerscentrum De Panne waar je alles leert over de zee, de zeebodem, vervuiling en biodiversiteit. Tip: Geniet van het prachtige uitzicht in de panoramatoren. Aanradertje!
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier