Verken heden en verleden van het Brugse Ommeland en fiets in het wiel van de verdwenen Zwinhavens

Deze keer keren we terug naar de kustregio, jarenlang mijn thuisbasis als opgroeiende tiener. Als leidraad gebruik ik de fietsroute ‘Verdwenen Zwinhavens’, een nieuwe fietsroute die via innovatieve VR-kijkers de fascinerende wereld van de Zwingeul en haar talrijke – tussen de plooien van de geschiedenis verdwenen – middeleeuwse Zwinhavens terug tot leven wekt.

Deze fonkelnieuwe fietsroute focust op misschien wel de twee meest levendige attracties van Brugge en het Brugse Ommeland: het Zwin en Brugge als historische stadsparel. Lees: de zee en de stad, overgoten met een stevige geut historiek. We ontdekken dit alles al fietsend. De route – 60 km lang – is uitgetekend langs stille veldwegen, door authentieke dorpsparels als Damme of Oostkerke, langs rustige verbindingskanalen en dwars over winderige polderlandschappen.

Fietsers die 60 km net te lang vinden, kunnen opteren voor een lus van 44 km of zelfs 31 km. Al zou het wel jammer zijn om iets te missen.

Verdwenen voorhavens

Ik vertrek in het Zwin Natuur Park, al kan je eveneens in Brugge, Sluis of Damme van start gaan. Verdwalen is geen optie, want de fietsroute is bewegwijzerd. In de twee richtingen. In het Zwin Natuur Park bezoek ik de tijdelijke – tot 7 november – belevingsexpo Verdwenen Zwinhavens . Deze expo vormt een interessante start van mijn fietstocht dwars door het Brugse Ommeland.

Ik boek een gids en krijg Henk Sap mee, universiteitsprofessor en begenadigd natuurgids. Eenmaal vertrokken overlaadt Henk mij al snel met een stortvloed aan info en cassante weetjes. Onderweg – onder andere in Damme en Brugge – staan vier VR-kijkers opgesteld. Die slingeren je terug in de tijd en zijn opgevat als een soort van kortfilm.

De fietsroute focust niet enkel op het Zwin en het middeleeuwse Brugge

Ik ga jullie niet overladen met te veel duffe achtergrondinformatie, maar deze fietsroute focust niet enkel op het Zwin en het middeleeuwse Brugge, maar eveneens op de vele nu verdwenen voorhavens – zoals Hoeke, Monnikerede en Sint-Anna-ter-Muiden. Ooit maakten die van Brugge één van de belangrijkste havensteden ter wereld. En over het Zwin Natuur Park gesproken; mijn passage langs de Internationale Dijk zorgde meteen voor een eerste hoogtepunt van mijn tocht, want deze dijk krult zich als een krolse kat omheen de Zwingeul en staat garant voor een ronduit adembenemend vergezicht over de Zwinvlakte.

VR-kijkers

De bijna volledig autoluwe route steekt ook de grens met Nederland over, waarbij we niet enkel doorheen Sluis fietsen, maar ook kennismaken met het schilderachtige Sint-Anna-ter-Muiden en het chique Retranchement. De VR-kijkers zijn een beetje het slachtoffer van hun succes. Een keer stond ik een halfuur aan te schuiven. Maar toegegeven; ze vormen een duidelijke meerwaarde aan deze fietstocht.

Ook de doortocht in Brugge – die eindigt aan het Jan van Eyckplein – is een aanrader. Hier fietst men via de Langerei de binnenstad in, terwijl het onderweg volop genieten is van de vele, al dan niet, gerenoveerde façades.

En over Brugge gesproken; op dag twee bezoek ik Brugge, met de Triënnale Brugge 2021 als leidraad. Deze driejaarlijkse expo brengt kunst en architectuur naar Brugge, met TraumA als hoofdthema. De expositie is gratis, loopt nog tot 24 oktober en bestaat vooral uit buiteninstallaties verspreid over de Brugse binnenstad. Ook deze keer trekken we met een gids op stap: Marc De Brabandere, een gepassioneerde verhalenverteller die me al fietsend van installatie naar installatie brengt.

Er is geen vast parcours. Dus hoef je niet alle buitenkunstwerken mee te pikken, maar wij hebben ze allemaal gedaan en waren alleszins aangenaam verrast.

www.brugseommeland.be; www.zwin.be, www.triennalebrugge.be, www.visitbruges.be

(Igor Vandenberghe)

Met de kinderen

1. Historium

(foto Visit Bruges, Jan D’Hondt)©Jan D_Hondt_B Ad
(foto Visit Bruges, Jan D’Hondt)©Jan D_Hondt_B Ad

Historium laat zich omschrijven als een cultuurhistorische attractie – noem Historium vooral geen museum – dat het midden houdt tussen een virtual reality-voorstelling en een boeiende wandeltocht doorheen de Brugse middeleeuwen. In het spoor van Jacob, Jan van Eycks leerjongen, verken je het Brugge van toen. Verwacht je aan een fascinerende opeenvolging van films, kleurrijke decors, nuttige achtergrondinfo en speciale effecten.

www.historium.be

2. Choco-Story

(foto Visit Bruges, Jan D’Hondt)©Jan D_Hondt_B Ad
(foto Visit Bruges, Jan D’Hondt)©Jan D_Hondt_B Ad

Chocolade als exquise lekkernij prikkelt al vele eeuwen onze smaakzin. Maar wat weten we eigenlijk over de geschiedenis van de chocolade? Choco-Story bezorgt je alle antwoorden, sluw gemixt met een zintuigelijke reis die je niet enkel laat ruiken, maar ook proeven. De reis slingert ons vele duizenden jaren terug in de tijd. Er wordt ook uitgebreid ingezoomd op het productieproces – zowel vroeger als nu – met speciale aandacht voor de gevarieerde grondstoffen en de wisselende smaakgewoontes. Op het einde worden de liefhebbers – en wie is geen chocoliefhebber? – verwend met een proeverij.

www.choco-story-brugge.be

3. Kijkuit Outdoorsport

Sportieve families kunnen een dagje outdoorsporten in De Kijkuit in Beernem. Het uitgebreide complex bevindt zich te midden van de natuur aan het kanaal Gent-Brugge, meer bepaald aan de Miseriebocht. Het aanbod is werkelijk gigantisch, met o.a. kajak, indianenkano’s en pedalo’s… Maar ook meer landgerichte activiteiten zoals een klimmuur, een boogschietstand, een lasershooting en een deathride-parcours. Fietsfanaten kunnen er BMX-fietsen en mountainbikes huren. Achteraf kan je van je sportieve exploten bekomen in de openluchtbar of in het restaurant.

www.dekijkuit.be

De tips van riebedebie.be

Musea Brugge

Ook zonder tijdelijke tentoonstellingen zijn de musea in Brugge meer dan de moeite. In de tuin van het Gezellehuis kan je nog tot 24 oktober gratis de spectaculaire steigerinstallatie van de Mexicaanse kunstenaar Héctor Zamora beklimmen.

Cozmix

De slogan van deze volkssterrenwacht is niet toevallig ‘ruimte voor verwondering’. Geniet van de filmprojectie in het planetarium, tuur door de telescopen en leer alles over de bewegingen van de zon, maan en planeten. Wedden dat je nadien moeiteloos sterrenbeelden herkent?

Uilenspiegelmuseum

Volgens de legende staat de wieg van volksfiguur Tijl Uilenspiegel in Damme. In dit sympathieke museum ontpoppen kinderen vanaf 8 jaar zich tot echte schattenjagers, via doe-opdrachten die hen naar de sleutel van de schatkist leiden. En wie weet wacht er daarna wel een beloning?!

Bulskampveld

Naar dit provinciedomein in Beernem ga je niet om zomaar wat te kuieren. Je kan er kiezen uit 5 expedities: avontuurlijke wandellussen met spelprikkels onderweg. De favoriet van Riebedebie-reporter Mieke? Expeditie Kruiskerke, de lus van 3 kilometer lang met klimmen, klauteren en… water!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier