Onze belastingaangiftes bewijzen het: we geven graag aan goede doelen
Het is goed gesteld met onze vrijgevigheid. Meer dan zes op de tien Belgen schenken elk jaar aan minstens één goed doel. Via erfenissen werd vorig jaar in Vlaanderen alleen al meer dan 434 miljoen euro nagelaten aan sociale organisaties.
Uit de belastingaangiftes van dit jaar blijkt dat voor het inkomstenjaar 2020 maar liefst 960.110 Belgen een gift van minimum 40 euro aan een goed doel opgeven. Nooit eerder waren het er zoveel. De belastingvermindering voor deze giften bedraagt normaal 45 procent, voor giften gedaan in 2020 is dat 60 procent. In totaal ging het om een bedrag van 278.719.579 euro, of zo’n 290 euro per aangifte. Het aantal Belgen dat goede doelen opgeeft in de belastingaangifte stijgt jaar na jaar. Vijf jaar terug waren het er 724.819. Het gemiddelde bedrag per gift blijft door de jaren heen ongeveer gelijk.
Hoger bedrag
Uit de meest recente Barometer Filantropie van de Koning Boudewijnstichting blijkt dat meer dan zes op de tien Belgen aangeven goede doelen te steunen. “Deze barometer meet elke drie jaar de vrijgevigheid van de Belgen”, duidt Cathy Verbyst. “Daaruit blijkt hoe belangrijk de Belgen het vinden om te geven aan goede doelen. De ondervraagden geven ook hogere bedragen dan voorheen. Dat merkten we ook naar aanleiding van de overstromingen van de voorbije zomer. Veel burgers, bedrijven en organisaties kwamen in actie om de getroffen bevolking te helpen. Op die manier kon filantropie haar rol spelen, aanvullend op de acties van de verschillende overheden.”
“Uit onze barometer blijkt verder dat 50 procent filantropie belangrijk vindt voor de samenleving en 30 procent vindt het zelfs essentieel. Een meerderheid blijft belang hechten aan fiscale stimuli om het schenken te ondersteunen. We stellen vast dat de non-profitinstellingen en filantropische stichtingen in België hun inkomsten uit legaten zien toenemen. Wie een testament heeft opgemaakt, heeft daar in 17 procent van de gevallen ook een goed doel in opgenomen, tegen 11 procent drie jaar eerder.”
Topjaar 2020
Dat laatste wordt bevestigd door vzw Testament.be, een consortium van meer dan honderd ngo’s die via een gezamenlijke campagne aanmoedigen om een goed doel in je testament op te nemen. 2020 bleek op dat vlak een absoluut topjaar in Vlaanderen. “Er werd vorig jaar maar liefst 434 miljoen euro nagelaten aan goede doelen, dat is ruim 100 miljoen euro meer dan het jaar ervoor, toen in totaal 330 miljoen euro via erfenissen naar goede doelen ging”, weet Marnix Puype. “Het bedrag van 434 miljoen euro is de optelsom van schenkingen uit 935 erfenissen, wat neerkomt op gemiddeld 446.000 euro per erfenis. Eén sociaal doel kreeg via één erfenis bijna 38 miljoen euro. Steeds meer mensen verdelen hun erfenis over hun erfgenamen én een goed doel. In dit geval betaalde het goede doel in kwestie tot voor kort de totale erfbelasting en kregen de andere erfgenamen een kleiner deel, maar hielden ze meer van de erfenis over omdat ze in een lagere tariefschijf terechtkwamen. Dit fiscaal voordeel werd sinds 1 juli 2021 echter afgeschaft. Nu geldt een nultarief voor legaten aan goede doelen en is het mogelijk om natuurlijke personen aan te duiden die kunnen genieten van een verlaagd tarief op een maximum van 15.000 euro.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier