Win concerttickets voor Antwerp Symphony Orchestra
Stroomt klassieke muziek door je hoofd en aderen? Dan is deze leuke winactie perfect voor jou. Samen met Antwerp Symphony Orchestra kunnen wij 3 x 10 duo’s blij maken met tickets voor een muzikale avond.
Openingsconcert: Oosterse sprookjes met Lucas en Arthur Jussen
Vrijdag 27.09.24 – 20:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen
Hoe tijdloos oosterse sprookjes kunnen zijn, wordt prachtig geïllustreerd met dit kleurrijke concertprogramma. De Deense componist Christian Frederik Emil Horneman vond inspiratie in de bekende verhalen van Duizend-en-een-nacht. Pas na het succes van zijn concertouverture besloot hij een hele opera te schrijven rond de figuur van Aladdin.
Anderhalve eeuw later grijpt de Turkse componist-pianist Fazil Say naar een oude Perzische sage die doet denken aan de fabel van de feniks die uit zijn as herrijst. Fazil Say schreef zijn concerto vol oosterse ritmes op maat van de Nederlandse broers Arthur en Lucas Jussen, die het wervelende stuk met brio vertolken. Franz Schubert putte dan weer rechtstreeks uit het leven toen hij zijn laatste, van vreugde én verdriet doordrongen symfonie componeerde. Zijn Negende werd een onsterfelijk werk dat door Robert Schumann ‘hemelse dimensies’ kreeg toegedicht.
Strauss’ ‘Also sprach Zarathustra’
Zaterdag 26.10.24 – 20:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen
Richard Strauss liet zich voor zijn Salometanz inspireren door Oscar Wildes toneelstuk waarin Salome het hoofd eist van Johannes De Doper, de enige man die aan haar verleiding kon weerstaan. Niet verrassend zorgden het erotisch geladen thema, de intensiteit en de harmonische complexiteit voor opschudding. Hetzelfde geldt voor Also sprach Zarathustra, naar het gelijknamige filosofische boek van Nietzsche: ook dat werk – en in zijn zog het symfonisch gedicht van Strauss – is omgeven door controverse. Niettemin maakte Strauss een absoluut meesterwerk waarin hij uitdrukking geeft aan zijn visie op het enige, aardse leven. Alban Berg schreef zijn Vioolconcerto ‘Andenken eines Engels’ voor de veel te jong gestorven Manon Gropius, de dochter van Alma Mahler en Walter Gropius. Of hoe liefde en dood soms dichter bij elkaar staan dan je denkt … Als geen ander vertaalde Berg de tragiek van het gebeuren in een intens concerto, dat de Nederlandse violiste Simone Lamsma met verve voor ons brengt.
Bomsori betovert met Bruch
Vrijdag 08.11.24 – 20:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen
Met zijn Eerste vioolconcerto hoort Max Bruch thuis in het rijtje naast Beethoven, Mendelssohn en Brahms. Dat wist vioolvirtuoos Joseph Joachim al bij de première in 1866; nu speelt de Zuid-Koreaanse violiste Bomsori dit pareltje, waarin Bruch als geen andere de lyrische kracht van de viool benut. De Vlaamse meester August De Boeck vond inspiratie voor zijn pittige Dahomese Rapsodie bij een groepje straatmuzikanten uit Dahomey, die hun volksmuziek speelden op de Grote Markt in Brussel. Helemaal anders klinkt Tsjajkovski’s Vijfde symfonie. Stevig orkestraal geweld wisselt er af met momenten van grote intimiteit. Tsjajkovski schreef aan zijn broer Modest dat hij vreesde dat zijn creativiteit was opgedroogd; hij hoopte net genoeg materiaal bij elkaar te sprokkelen voor één symfonie. Hoe onterecht was zijn vrees, want na de heerlijke Vijfde volgde nog een Zesde symfonie, die je op 10.01.2025 kan beleven. Met dit bloedmooie programma wuiven het Antwerp Symphony Orchestra en Shiyeon Sung het Antwerpse publiek uit, aan de vooravond van hun tournee door Slovenië, Oostenrijk en Duitsland.
Deelnemen kan tot en met 20 september 2024 – 23.59 uur.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier