Coronacrisis hakt er zwaar in bij zwangere en pas bevallen vrouwen: een op de twee voelt zich angstig of depressief
Het aantal vrouwen dat mentale problemen ondervindt tijdens de coronacrisis stijgt van twintig naar vijftig procent. Dat betekent dat een op twee (toekomstige) mama’s angstig of depressief is. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven bij meer dan 5.000 vrouwen.
Mama worden, brengt intense emoties en een verhoogde kwetsbaarheid mee. In normale tijden lijdt tien tot twintig procent van de zwangere of pas bevallen vrouwen aan psychische problemen. Tijdens de eerste lockdown in maart vorig jaar steeg dat aantal tot liefst vijftig procent. Dat blijkt uit een onderzoek bij meer dan 5.000 vrouwen. “De pandemie met de bijbehorende quarantainemaatregelen wogen zwaar op het privé- en beroepsleven”, zo staat te lezen in het rapport. Dat beaamt ook Maartje Van Neygen (25), mama van de zes maanden oude Artie en een tienerpleegzoon. Ze is meter van ‘van roze naar broze wolk’, een nieuw project van de vzw Kinderwens ExpertiseNetwerk dat in gratis begeleiding voorziet voor ouders met mentale problemen. Na heel wat moeilijkheden en een miskraam raakte Maartje in de vorige lockdown zwanger, maar dat was geen fantastische periode. “Ik moest platliggen om te voorkomen dat we ons baby’tje zouden verliezen en tot wel 25 keer braken per dag”, zegt Maartje. “Mijn kinderwens was zo groot en toch kon ik niet genieten van mijn zwangerschap. Bovendien waren we net aan het verbouwen. Ik lag daar, terwijl mijn man al het werk moest doen. Ik voelde mij tekortschieten, met alle gevolgen van dien.”
Ook Noémie Schenk, huisarts en op dit moment 22 weken zwanger, had een ferme dip in de eerste lockdown. “We waren bezig met een fertiliteitstraject toen de coronapandemie uitbrak. Het traject viel stil en mijn hoop om mama te worden, slonk langzaam weg. Ik kreeg het zeer lastig, sliep slecht en had constant een down gevoel. Ik kon ook aan niets nog plezier beleven. Ik had alleen nog oog voor de baby die er wellicht toch nooit zou komen, dacht ik toen. Het was een emotionele rollercoaster, maar in december kwam dan toch het verlossende nieuws. Het was gelukt, ik was zwanger.”
Psychologische hulp
Zowel Noémie als Maartje zochten professionele hulp. “Ik doe dat sowieso een aantal keer per jaar”, zegt Maartje. “Maar er rust nog altijd een taboe op. Als je naar de psycholoog gaat, vragen de mensen zich af of je misschien zot bent? Natuurlijk niet! Het is heel verrijkend om met iemand te praten over de dingen waar je mee worstelt, al is het door de wachtlijsten niet makkelijk om snel iemand te pakken te krijgen. Daarom engageer ik mij graag als meter voor een laagdrempelig project.”
Noémie schakelde ook een psycholoog in. “Het heeft even geduurd vooraleer ik hulp heb gezocht. Artsen zijn zelf de slechtste patiënten hé”, lacht ze. “Maar de psycholoog heeft mij echt dat extra duwtje gegeven om uit mijn dip te geraken. Ik zou het iedereen met mentale problemen aanraden.”
Taboe blijft
Volgens Noémie rust er ook nog een taboe op mentale problemen bij toekomstige en kersverse mama’s. “Het moet de schoonste tijd van je leven zijn, wordt gezegd, maar het kan ook anders uitdraaien. In mijn praktijk zag ik het afgelopen jaar ook veel vrouwen met twijfels en vragen. Moeten bevallen met een mondmasker, geen hulp kunnen krijgen van je (schoon)ouders net na de geboorte, geen babyborrel mogen organiseren, weinig andere mensen kunnen zien … het zijn allemaal zaken die je mentale weerbaarheid naar beneden kunnen halen.”
Maartje heeft nog een andere tip voor zwangere vrouwen. “Blijf weg van allerlei internetfora. Iedereen spuwt er zijn gal en je leest er de grootste rampscenario’s. Dat heeft geen zin. Elke zwangerschap en elke bevalling zijn anders. Hoewel ik negen maanden lang niet op een roze wolk zat, is dat nu wél het geval. Artie is een schat van een baby.”
Gratis online hulpverlening
Het Kinderwens ExpertiseNetwerk (KEN) lanceert het eerste Vlaamse online hulpverleningsplatform ‘van roze naar broze wolk’. Aanstaande en kersverse ouders die kampen met mentale problemen of angsten kunnen gratis (en anoniem) chatten en videobellen met professionele medewerkers. Dit project vindt plaats in nauwe samenwerking met het Huis van het Kind in Zemst, Genk, Aarschot, de opvoedingswinkel en CGK Kapoentje in Oostende.
Meer info: https://www.vanrozenaarbrozewolk.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier